Logo Floor Keereweer

Vertoon jij angstgedrag?

freestocks-r_oV6smBBYk-unsplash

Vertoon jij angstgedrag?


Zijn er op dit moment bij jou situaties waarmee jij je eigen succes hindert, waarmee je jezelf voor de voeten loopt? Stel je vaak dingen uit en modder je maar een beetje aan?


Bij zelfsabotage zeggen we ook wel ‘zelf je grootste vijand zijn’. En dat wordt niet alleen veroorzaakt door al het negatieve of door even niet goed in je vel zitten of door slechte ervaringen in ons leven.


Het wordt vooral veroorzaakt door WAT we onszelf wijsmaken over die ervaringen. En hoe lager je eigenwaarde hoe meer jij jezelf zult saboteren. En hoe onbewuster je bent hoe ‘gevaarlijker’ het zal zijn. Je gaat dan namelijk geloven in je eigen excuses. Die zelfsabotage wordt van kwaad tot erger. 


Stel je hebt een verlangen of wilt een bepaald doel behalen. Bijvoorbeeld je wilt dat je bedrijf verder groeit of je wilt nu echt die zelfverzekerde vrouw worden en veel meer vanuit alignment leven.


Waar je nu staat is plek A en plek B is je doel of verlangen. Je maakt een reis om van A naar B te komen. Waarom lukt het heel veel mensen niet om hun goede voornemens vast te houden en sneuvelen ze al in de eerste 6 weken van het nieuwe jaar? Waarom bouwt de ene vrouw wel een succesvol bedrijf in een jaar tijd en de ander niet? Waarom blaakt de ene vrouw van zelfvertrouwen en de ander niet?


Ik zal het je uitleggen: tussen A en B staat een grote poort, de poort van angst, twijfel en oude pijnen/ wonden (en ja die hebben we allemaal in ons rugzakje zitten in deze reis). 


Het aller schadelijkst wat je kunt doen is het uit de weg gaan van alles wat bij jou angst kan veroorzaken want daardoor wordt je alleen maar angstiger. Je gaat dan namelijk dingen vermijden waardoor je in je comfort zone blijft hangen. Terwijl die zone jou niet brengt wat je nodig hebt. Juist omdat je je zo angstig voelt DENK je dat dat wordt veroorzaakt door de omstandigheden. Maar feitelijk geef je daarmee toe aan je angst, want je laat nu toe dat angst de regels bepaalt en je hele doen en laten beheerst.


Angst is een enorme pestkop die ons allemaal graag lafaards wil maken. En als je hem in je leven toelaat, om jouw leven te beheersen, dan zal hij steeds groter worden.


Door mijn eigen ervaring en de vrouwen die ik op dagelijkse basis spreek, prik ik direct door alle excuses heen. Vinden ze niet altijd fijn, maar ik ben er ook niet om jou een massage te geven. Ik ben er om jou te laten groeien vanuit vrouwelijk leiderschap. 


Laatst kreeg ik ook de vraag: “Jij coacht toch alleen maar vrouwen in leiderschapsposities?” 


“Nee zeker niet” gaf ik terug. Ik coach vrouwen en vrouwelijke ondernemers en deze vrouwen hebben allemaal 1 ding gemeen, ze leiden een leven en/ of runnen een business. En als jij een leven leidt, dan ben jij toch de leider over jouw leven? Hoe kan het dan dat het gros zich niet als een leider gedraagt? Dat ze de leiding overgeven aan hun angst zodat hun ego enorm domineert? Waarbij het hoofd dus leidinggevende is geworden zodat ze zelf constant aan de handrem blijven trekken.


Vaak wanneer ik het zo uitleg zie ik ze een paar keer slikken en knipperen met hun ogen. Mooi denk ik dan, ik heb weer wat losgemaakt.


Oké, ik dwaal misschien een beetje af, dus ik hoop dat je daartegen kunt 😉 Er zijn 3 typen vrouwen en allemaal gaan ze op een andere manier met angst en zelfsabotage om:


Type 1: gaat door de poort en gaat aan de slag met haar twijfels, angsten en onzekerheden omdat ze haar ogen gericht blijft houden op plek B. Ze weet dat ze daar doorheen mag gaan en dat groeien pijn doet en ze WEET ook wanneer ze zichzelf saboteert om daar te komen, namelijk: ze gaat excuses bedenken waardoor ze inziet dat ze de neiging heeft om zichzelf te saboteren.


Type 2: weet überhaupt niet wat haar doel of verlangen is en is ook in dat verhaal gaan geloven. Het voelt heel comfortabel om dat constant maar uit te spreken: ‘ik weet het gewoon niet’. Dus zij beweegt niet en blijft gewoon stil staan op plek A. En zij is er ook nog eens heilig van overtuigd dat plek B niet mogelijk is voor haar. Ze is onbewust onbekwaam en haar zelf saboterende gedrag heeft haar flink in de greep en de symptomen daarvan zijn haar excuses: ‘ik weet het niet, dat lukt niet, ik heb geen tijd/ geld en energie’. Ze probeert niets uit, blijft dromen en fantaseren en komt letterlijk niet in beweging.


De woorden die je keer op keer blijft herhalen gaan je hersenen ook als waarheid aannemen. Dus als je blijft vertellen dat iets je niet lukt dan wordt dat dus jouw waarheid en zo ontwikkel je destructieve patronen.


Type 3: leeft in het verleden. Zij trekt oude verhalen vanuit het verleden door naar de toekomst. Je reageert dan op een situatie in het heden vanuit je programmatie vanuit het verleden. Dit type vrouw kan zichzelf moeilijk losweken vanuit het verleden. En de symptomen zijn: ontkenning of gewoon niet beseffen dat je vastzit waardoor ze zichzelf stevig op haar plaats houdt. 


Jarenlang had ik podium vrees. Ik durfde geen presentatie te geven. Ik dacht wat ik te vertellen had inhoudsloos zou zijn. Dus wat deed ik, ik luisterde naar mijn angst. Ik had geen fijne stem om naar te luisteren. Had sprekersangst en was bang om door de mand te vallen. Ik was doodsbang dat anderen zouden zeggen: “kijk haar nou wie denkt ze wel niet dat ze is”. Het gevolg was dat ik mijn angst leidinggevende maakte in mijn leven. Ik leefde vanuit mijn hoofd en gaf ego alle ruimte. 


Totdat ik besloot het wel te gaan doen. En ja inmiddels deed ik al heel veel aan persoonlijke ontwikkeling en had ik allerlei cursussen en seminars gevolgd op het gebied van mindset. Dat was niet voor niets want zo ontdekte ik dat niet de omstandigheden: mijn stem, mijn verhaal en mijn podiumvrees de oorzaak waren, maar dat mijn manier van denken de grootst veroorzaker was. 


Dus ik besloot om naast mijn angst te gaan staan. Ik ging dansen met de angst waardoor ik ‘m op een bepaald moment kon negeren. Mijn moed groeide en nu geef ik zonder problemen presentaties en online trainingen. 


De écht magie van het leven ontstaat pas buiten je comfort zone.


In mijn gloednieuwe podcast heb ik het over: zelfsabotage en deel ik de échte reden waarom jij jezelf nog saboteert. Klik hier voor episode 13
https://floorkeereweer.com/podcast/


Enjoy!


Liefs Floor

Deel:

Facebook
LinkedIn

Dit vind je misschien ook leuk:

vrouw zijn

de paradox van vrouw ZIJN

Probeer maar eens in een wereld waarin alles en iedereen jou wilt veranderen je eigen keuzes te maken. Ik weet het het is verdomde lastig.

Missie

Spreek jij jouw waarheid?

Is er op dit moment iets in je leven waarbij jij voelt dat je nog ergens niet voluit in durft te gaan? Ik geloof dat